Αναλημματικό Τοίχος - Θεμιστόκλειο Τείχος της Αθήνας 478 π.Χ.

Στο υπόγειο του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens καταλαμβάνει περίοπτη θέση ένα αξιόλογο τμήμα του αρχαίου Θεμιστόκλειου Τείχους της Αθήνας. Καθώς περπατάτε σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, θα συναντήσετε θραύσματα της ιστορίας, που έχουν ενσωματωθεί αρμονικά στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μας. Οι τοίχοι ψιθυρίζουν ιστορίες από μια άλλη εποχή, ενώ οι υπόγειες πέτρες μαρτυρούν τα βήματα αυτών που προηγήθηκαν. Είναι τιμή μας που έχουμε το προνόμιο να μοιραζόμαστε αυτήν την εξαιρετική κληρονομιά με τους επισκέπτες μας. Οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στον χρόνο, εμβαθύνοντας στην πλούσια ιστορία του τοίχου, ακολουθώντας τις ενημερωτικές σημάνσεις εντός του ξενοδοχείου και αναζητώντας επιπρόσθετη ενημέρωση στην υποδοχή.

Ταυτότητα του Τείχους

Όνομα: «Θεμιστόκλειο τείχος».

Κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Αθηναίου στρατηγού Θεμιστοκλή.

Tόπος Γέννησης: Πόλη-κράτος της Αθήνας

Πολίτευμα: Δημοκρατία Έτος Γέννησης: 479/8 π.Χ.

9K6A8994_οκ _50�
9K6A8854___ _50_
9K6A8870___ _50_
9K6A8874___ _50_
9K6A8926___ _50_
9K6A9046___ _50_
1/1

Αναλημματικός Τοίχος - Θεμιστόκλειο Τείχος της Αθήνας 478 π.Χ

Jasmine – αίθουσα συνεδριάσεων: Βρισκόμαστε έξω από την αρχαία Αθήνα και μέσα στον χώρο της τάφρου, που σκάφτηκε γύρω από τα τείχη της πόλης. Το τμήμα του τείχους, που βλέπουμε σε αυτή την αίθουσα, κτίστηκε για να στηρίξει τον δρόμο που περνούσε ακριβώς από πάνω και οδηγούσε σε μια από τις πύλες της αρχαίας πόλης, την Πύλη του Διοχάρους. Το μήκος του τοίχου, που είναι 10,70 μ., φανερώνει πόσο πλατιά ήταν η τάφρος. Το κατώτερο μέρος αυτού του τοίχου κτίστηκε με κροκαλοπαγείς λίθους, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις καταπονήσεις και οικονομικότεροι από τον πωρόλιθο, που χρησιμοποιήθηκε για τις ανώτερες στρώσεις.

Ο τοίχος, που φαίνεται μέσα από το γυάλινο δάπεδο του εστιατορίου Lobby και συνεχίζεται στην oδό Βουλής έξω από το ξενοδοχείο, είναι ο αντίστοιχος στερεωτικός τοίχος της άλλης πλευράς του δρόμου. Στο spa και τους χώρους υγιεινής του ξενοδοχείου διατηρείται τμήμα αγωγών, που τροφοδοτούσαν με νερό την τάφρο.

Το τείχος με συνολικό μήκος περίπου 6,4 χιλιόμετρα είχε τουλάχιστον 13 πύλες. Οι πύλες προστατεύονταν από δυο πύργους. Μπροστά από τις πύλες υπήρχε στενός χώρος, όπου ο εχθρός κινδύνευε να παγιδευτεί κατά την έφοδο.

Σε διάστημα περίπου 1000 ετών, από το 478 π.Χ. μέχρι και τα μέσα του 6ου αι. μ.Χ., οι οχυρώσεις της πόλης επισκευάζονταν και ενισχύονταν με νέες προσθήκες.

Πόσο δύσκολο ήταν να περάσει ο εχθρός τα τείχη; Για να μπει ο εχθρός στην πόλη, έπρεπε πρώτα να διασχίσει τάφρο βάθους 3-11 μέτρων και πλάτους 8-12,5 μ. Μετά να υπερβεί προτείχισμα, που έφτανε σε ύψος τα 5,5 μέτρα. Και τέλος να περάσει από τα τείχη ύψους 9- 10 μ.

9K6A8788___ _50_

Χώρος του Spa: Θεμιστόκλειο Τείχος της Αθήνας 478 π.Χ. Βρισκόμαστε έξω από τα τείχη της αρχαίας Αθήνας, στην άκρη της τάφρου. Κάτω από το γυάλινο δάπεδο σώζεται σύστημα πολλών αγωγών από πωρόλιθο με επένδυση από σοβά, που είχε ανθεκτικότητα στην υγρασία. Οι αγωγοί αυτοί οδηγούσαν τα νερά του ποταμού Ηριδανού και άλλων πηγών μέσα στην τάφρο. Η τάφρος και το προτείχισμα αποτελούσαν την πρώτη γραμμή άμυνας των οχυρώσεων και είχαν σκοπό να αποτρέψουν μαζική έφοδο του εχθρού, κρατώντας τις πολιορκητικές μηχανές μακριά από τα κύρια τείχη. Εκτός από εμπόδιο για τον εχθρό, η τάφρος χρησίμευε για την παραγωγή λάσπης και αναφέρεται σε αρχαία επιγραφή ως «τέλμα της Αθηνάς», γιατί ήταν υπό την προστασία της θεάς.

Εστιατόριο Lobby: Βρισκόμαστε έξω από την αρχαία Αθήνα, στον δρόμο πάνω από την τάφρο, που οδηγούσε στην Πύλη του Διοχάρους. Από την πύλη αυτή, που τοποθετείται στη συμβολή των οδών Απόλλωνος και Πεντέλης, ξεκινούσε δρόμος, που οδηγούσε στο γυμνάσιο του Λυκείου και τη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη. Ο τοίχος, που βλέπουμε, συγκρατούσε το χωμάτινο υπόστρωμα του δρόμου για να μην καταπέσει στην τάφρο. Ο αντίστοιχος στερεωτικός τοίχος στην άλλη πλευρά του δρόμου έχει αποκαλυφθεί και βρίσκεται μέσα στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου. Κάτω από τον δρόμο, που περνούσε πάνω από τους δυο αυτούς τοίχους, βρέθηκε σύστημα αγωγών, που τροφοδοτούσαν με νερό την τάφρο. Οι αγωγοί αυτοί δεν είναι πλέον ορατοί, αλλά μπορείτε να δείτε τμήμα άλλων αγωγών κάτω από το spa και τον χώρο υγιεινής του ξενοδοχείου.

Σύστημα Αγωγών της Τάφρου - Θεμιστόκλειο Τείχος της Αθήνας 478 π.Χ.

9K6A9449___ _50_
9K6A9529___ _50_
Εξερευνήστε

Ανακαλύψτε περισσότερα

1

Atrium Cafe – Συλλογή Συλλόγου Αθηναίων

Read More
_electra_metropolis_athens_classic_double_room_bedroom_details_resized

Διακόσμηση Δωματίων και Κοινόχρηστων Χώρων

Read More
Not sure what to choose?
A member of our team is always there for you to help you find the available options
Call us (+30) 210 33 70 100
Email
Facebook chat