Ναός της "Αγίας Δύναμης"

Στην καρδιά της οδού Μητροπόλεως, ο ναός της “Αγίας Δύναμης” στέκει ως ένα κρυφό, ιστορικό κόσμημα, ακριβώς κάτω από την κομψή πρόσοψη του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens.

9K6A9248___ _50_
9K6A9606___ _50_
1/1
Αγία Δύναμη

Στην Καρδιά της Οδού Μητροπόλεως

Αυτή η μικρή, καμαροσκέπαστη βασιλική, περίτρανη απόδειξη της τέχνης από μια παρελθούσα εποχή, χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Καταλαμβάνει έναν ιστορικό χώρο κάτω από την επιφάνειά του, όπου κάποτε έστεκε το περίφημο Θεμιστόκλειο Τείχος, στα 478 π.Χ.

Ο ναός αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που μαγεύει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η ανατολική πρόσοψη προτάσσει μια ημικυκλική αψίδα, ενώ στο εσωτερικό, δύο επιπλέον αψίδες πλαισιώνουν την κεντρική.

Διακοσμώντας τους τοίχους του, αρχαίες εικόνες ψιθυρίζουν ιστορίες πίστης. Δεξιά, η Αγία Κυριακή, η Αγία Αικατερίνη, ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και η Αγία Φιλοθέη. Στα αριστερά, οι Άγιος Ιερόθεος, Άγιος Διονύσιος, ο Άγιος Δημήτριος και άλλοι σας καλούν στον κόσμο της ευλάβειας.

Ωστόσο, κάτω από τον αγιασμένο πάτο του Ιερού Βήματος, ένα μυστικό παραμένει σε αναμονή – ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο, που βαθαίνει περίπου 15 μέτρα στη γη. Αυτός ο κρυμμένος κόσμος, συνδεδεμένος με μία αινιγματική αψίδα, υπονοεί μια εποχή όπου η υπόγεια ζωή ακμάζει σε αυτό το σημείο. Οι αρχαίες τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους, διηγούνται μια ιστορία με πουλιά, φύλλα αμπέλου και αγγέλους που κρατούν ρομφαίες, υπονοώντας έναν τόπο λατρείας και μυστηρίου. Ανάμεσα σε όλα αυτά, μικρές κολώνες, μερικές σπασμένες και άλλες στερεά ριζωμένες στη γη, φθάνουν ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, ίσως ακόμη και στον ναό του Ηρακλή.

Αυτή η εκκλησία φέρει το όνομα “Μετόχι του Ροδακιού,” ένα φόρο τιμής στη γειτονιά της. Ωστόσο, γνωστή ήταν και ως “Μεντελίτισσα,” μια παραφθορά του ονόματος Πεντέλη. Η ονομασία “Αγία Δύναμη” αναφέρεται στην Παναγία ως προστάτιδα των γυναικών που βρίσκονται κοντά στη γέννηση, εξ ου και ο ετήσιος εορτασμός του ναού στις 8 Σεπτεμβρίου, συμπίπτοντας με την Γέννηση της Θεοτόκου. Ωστόσο, κάτω από αυτό το φανερό σύμβολο, η ιστορία αποκαλύπτει ένα άλλο επίπεδο σημασίας, κρυμμένο όπως ένα καλά φυλαγμένο μυστικό. Κατά τα ταραχώδη χρόνια της Επανάστασης του 1821, αυτός ο μικρός ναός αναδείχτηκε ως σύμβολο πανίσχυρης δύναμης για τους Έλληνες πατριώτες.

Η παρουσία αρχαίων στοιχείων είναι χαρακτηριστική πολλών ναών από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτά τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα συχνά ενσωμάτωναν στοιχεία από νωπούς προκατόχους ναούς, είτε αυτοί προήλθαν από αρχαίες εποχές είτε από αργότερες χριστιανικές εποχές. Ειδικότερα, η εξωτερική πόρτα της Αγίας Δυνάμης φέρει με υπερηφάνεια μαρμάρινο πλαίσιο διακοσμημένο με χριστιανικά σύμβολα, ένα σιωπηλό μαρτύριο της ανθεκτικής δύναμης της πίστης.

9K6A9547___ _50_
9K6A9289___ _50_
Εξερευνήστε

Ανακαλύψτε περισσότερα

Δεν ξέρετε τί να διαλέξετε;
Ένα μέλος της ομάδας μας είναι πάντα διαθέσιμο για να σας βοηθήσει με τις διαθέσιμες επιλογές
Καλέστε μας (+30) 210 33 70 100
Email
Συνομιλία στο Facebook