Τραπεζαρία

Φαγητό της Θεσσαλονίκης που πρέπει να δοκιμάσετε

Thessaloniki food you must try

Επισκέπτεστε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά; Πόσο απολαυστικό. Ακολουθούν όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτό με λίγα λόγια. Οι Θεσσαλονικείς αγαπούν να απολαμβάνουν τη ζωή. Η πόλη είναι γνωστή για τη νοοτροπία του bon-viveur και τη χαλαρή συμπεριφορά της. Στους ντόπιους αρέσει να ζουν τη ζωή τους “halara”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “chill”, αποφεύγοντας το άγχος και την αγωνία. Τους αρέσει να πηγαίνουν για καφέ, φαγητό και ποτό, τους αρέσει να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Αυτό περιλαμβάνει την απόλαυση μερικών νόστιμων τοπικών εδεσμάτων. Αν είστε καλοφαγάς, τότε εδώ είναι η λίστα με τα κορυφαία φαγητά της Θεσσαλονίκης που πρέπει να δοκιμάσετε, τουλάχιστον μία φορά. Το μόνο ερώτημα είναι γλυκό ή αλμυρό; Η επιλογή είναι δική σου.

Θεσσαλονίκη Φαγητό: Γλυκές λιχουδιές

1. Γλυκιά μπουγάτσα

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, η μπουγάτσα είναι μια δημοφιλής λιχουδιά που έχει κατακτήσει την Ελλάδα. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη είναι το πραγματικό γεγονός. Η τραγανή σφολιάτα από φύλλο τυλίγει τέλεια μια παχύρρευστη γέμιση βανίλιας και σιμιγδαλιού, η οποία ολοκληρώνεται με ζάχαρη άχνη και αρωματική κανέλα. Μπορείτε να τα βρείτε σχεδόν σε κάθε καφετέρια ή φούρνο στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να τα δοκιμάσετε, ειδικά όσοι έχετε όρεξη για γλυκό.

Ελληνική πίτα κρέμας με φύλλο

2. Tsoureki

Αν και το τσουρέκι, ένα ημίγλυκο ψωμί με γάλα, είναι ένα από τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα σε όλη τη χώρα, στη Θεσσαλονίκη το προτιμούν όλο το χρόνο. Η παραδοσιακή εκδοχή του tsoureki είναι αρκετά απλή και είναι μια υπέροχη ημίγλυκη βάση που μοιάζει με αυτή του τσουρέκι. Σε κάποιους αρέσει να το φρυγανίζουν, να προσθέτουν βούτυρο, μαρμελάδα, επάλειψη σοκολάτας και μέλι για να το απογειώσουν περισσότερο. Άλλοι προτιμούν να το τρώνε ως έχει, αφού είναι και από μόνο του νόστιμο. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη, το τσουρέκι έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο με πολλές παραλλαγές όσον αφορά τις γεμίσεις και τα επιχρίσματα. .

3. Trigona Panoramatos

Ένα άλλο τοπικό έδεσμα της Θεσσαλονίκης που έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αλλά πραγματικά λάμπει στην πόλη προέλευσής του. Τα πανοραμάτα Trigona είναι τριγωνικές τσέπες από τραγανή ζύμη φύλλου βουτηγμένη σε σιρόπι, γεμισμένες με γέμιση κρέμας. Το αρχικό κέρασμα είναι γεμιστό με βανίλια, αν και λόγω της μεγάλης ζήτησης, διατίθεται και με γέμιση σοκολάτας. Ορισμένες εκδοχές συνοδεύονται από φρέσκια σαντιγί και πασπαλίζονται με κομμάτια φιστικιού.

Ο γλυκός Πανοραματικός Τριγωνάτος είναι ένα από τα κορυφαία φαγητά της Θεσσαλονίκης που πρέπει να δοκιμάσετε
Τριγωνικά γλυκά από φύλλο με κρέμα

Θεσσαλονίκη Φαγητό: Αλμυρές λιχουδιές

1. Κουλούρι

Προφέρεται “koo-loo-ree” και είναι ένα παραδοσιακό, μεταφερόμενο φαγητό της Θεσσαλονίκης. Μοιάζει κάπως με το κουλούρι, είναι ένας δακτύλιος από λευκό ψωμί επικαλυμμένος με σουσάμι. Μπορείτε να τα βρείτε σε αυτή την αρχική μορφή ή να δοκιμάσετε άλλες εκδοχές, όπως αλεύρι ολικής αλέσεως ή πολύσπορο αλεύρι. Περιστασιακά μπορείτε να τα βρείτε κομμένα στη μέση και γεμισμένα με τυρί κρέμα και ζαμπόν, για μια πιο χορταστική επιλογή.

Δαχτυλίδια ψωμιού με σουσάμι


2. Bougiournti

Δύο λέξεις: φέτα και λιωμένο. Αν και η φέτα είναι νόστιμη στην ωμή της μορφή, λιώνει φανταστικά. Αν σας αρέσει η φέτα σε μια ελληνική σαλάτα, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο για κάτι πιο εξαιρετικό. Το Bougiournti δεν είναι για τους αδύναμους. Έχει γεμάτη γεύση, ειδικά με τον τρόπο που παρασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια ωδή στη γαστρονομική απόλαυση που γεννιέται από την απλότητα, αφού τα συστατικά είναι μόνο μια χούφτα. Φέτα, ντομάτες και λίγο μπαχαρικό. Αυτά μπαίνουν στο φούρνο και βγαίνουν ως ένα εξαιρετικό ορεκτικό για να βουτήξετε ψωμί ή απλά να τα φάτε μόνα τους.

3. Φασουλοδάβας

Φασόλια, φασόλια και άλλα φασόλια. Φασόλια βουτύρου για την ακρίβεια. Ο Φασουλοδάβας είναι η τοπική εναλλακτική λύση της Θεσσαλονίκης για το ελληνικό πιάτο που ονομάζεται Gigantes, ένα φανταστικό πιάτο για χορτοφάγους. Στη Θεσσαλονίκη, παρασκευάζεται ελαφρώς διαφορετικά από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, μαγειρεμένο σε ένα ειδικό σκεύος που ονομάζεται νταβάς. Είναι ακόμη πιο αρωματικό, καθώς η τοπική συνταγή περιλαμβάνει ωμές και τουρσί πιπεριές καθώς και φύλλα δάφνης.

Συν 1: Αλμυρή μπουγάτσα

Η αλμυρή εκδοχή της προαναφερθείσας μπουγάτσας μπορεί να σας κερδίσει περισσότερο από τη γλυκιά εκδοχή της. Είναι δύσκολη η επιλογή μεταξύ των δύο, για να είμαι ειλικρινής. Θα πρέπει απλώς να δοκιμάσετε και τα δύο και να αποφασίσετε μόνοι σας ποιο από τα δύο σας αρέσει περισσότερο. Οι αλμυρές εκδοχές φτιάχνονται συνήθως με γέμιση τυριού, που περικλείεται στον ίδιο τύπο ζύμης χωρίς την επικάλυψη ζάχαρης και κανέλας.

Οι γευστικοί σας κάλυκες μυρμηγκιάζουν; Πιστεύαμε ότι θα το έκαναν. Αν μείνετε μαζί μας στο Electra Palace Thessaloniki, θα γευτείτε τα καλύτερα πιάτα της τοπικής, ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, αλλά καμία επίσκεψη σε αυτή την πόλη δεν είναι ποτέ πλήρης χωρίς να έχετε δοκιμάσει τουλάχιστον τα μισά, αν όχι όλα, από τα παραπάνω βασικά πιάτα της Θεσσαλονίκης.

Δεν ξέρετε τί να διαλέξετε;
Ένα μέλος της ομάδας μας είναι πάντα διαθέσιμο για να σας βοηθήσει με τις διαθέσιμες επιλογές
Καλέστε μας (+30) 210 33 70 100
Email
Συνομιλία στο Facebook